• Adres:

    Kırkpınar Sok. No:8/4 Çankaya, ANKARA

  • E-posta:

    info@sagiyad.org.tr

Tüzük

SANAYİCİ , GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCI İŞ ADAMLARI DERNEĞİ

ANA TÜZÜĞÜ

BÖLÜM 1 – Derneğin Adı, Amaç ve Hizmet Konuları, Çalışma Biçimi

Derneğin Adı
MADDE 1- Derneğin adı “SANAYİCİ , GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCI İŞ ADAMLARI DERNEĞİ” dir. Derneğin kısa adı SAGİYAD dır. Dernek merkezi Ankara’dır.Derneğin şubesi açılmayacaktır.

Amaç ve Hizmet Konuları

MADDE 2- SAGİYAD Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ na uygun ve Atatürk ilkelerine bağlı olarak faaliyet göstererek, Türkiye’de öncelikle Ankara’daki sanayici, yatırımcı ve girişimci işadamlarını, bir çatı altında toplayarak, tanışma ve kaynaşmalarını sağlamayı, sınai, ticari, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültür düzeylerinin gelişmesini sağlamayı, kişisel ve kurumsal gelişimlerine katkı vermeyi, mesleki konularda bilgi alışverişini gerçekleştirmeyi, ilgili oldukları özel ve resmi kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmeyi, ayrıca Ankara ve Türkiye’yi ilgilendiren ekonomik, kültürel ve sosyal konularda projeler üretmeyi ve organizasyonlar düzenlemeyi, üyelerin ihracatını geliştirmeyi, üyelerinin devlet teşvik ve imkanlarından maksimum faydalanmalarını sağlayacak profesyonel destekler almayı, demokratik sivil toplum anlayışı içerisinde en büyük ulusal menfaatin birlik ve beraberlikten kaynaklandığına inanan, müreffeh ve eğitimli bir toplumsal yapının oluşmasına yardımcı olmayı, çeşitli konularda bilimsel araştırmalar yaptırarak kamuoyunu aydınlatıcı ve eğitici çalışmalar yapmayı, üyelerinin ve ülke ekonomisinin sayılan
faaliyetlerden yararlanmasını amaçlar.

Çalışma Biçimi

MADDE 3- Dernek amacını gerçekleştirmek için,

  1. Yeni üyelerin alınmasını ve faydalı olacağına inandığı insanları çıkar gözetmeden derneğe ve topluma hizmet etmeye özendirir;
  2. Hizmet projeleri ile bunlarla ilgili gelir artırıcı çalışmalar uygulayabilir;
  3. Diğer Sivil Toplum Kuruluşları ile irtibat kurabilir, işbirliği yapabilir;
  4. Konferanslar, sempozyumlar, paneller, forumlar, kermesler ve benzer toplantılar düzenleyebilir, sergiler açabilir;
  5. Broşür, prospektüs, bülten, dergi ve kitaplar yayınlar, eğitim seminerleri düzenleyebilir;
  6. Amaç ve hizmet konuları için gerekli taşınmaz mallar satın alabilir, kiralayabilir, taşınmaz mallar üzerine her türlü hakları koydurabilir, işletebilir, satabilir ve her türlü inşaatı yaptırabilir;
  7. Kanunlara uygun olarak yardım toplayabilir ve Ana Tüzüğü hükümlerine uygun olarak bağış alabilir ve verebilir;
  8. Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirecek kaynakları sağlamak üzere iktisadi işletmeler kurabilir.

BÖLÜM 2- Üyelik Koşulları ve İşlemler:

Üyelik Koşulları

MADDE 4- SAGİYAD Derneğine, fiil ehliyetine sahip ve onsekiz yaşını bitirmiş; Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı, iyi karakterli ve toplumda yeri olan bir iş ya da meslek sahibi kimseler üye olabilirler.

Türk vatandaşı olmayanların üye olabilmeleri için ayrıca Türkiye’de oturma hakkına sahip olmaları koşulu aranır. Onursal üyeler için oturma koşulu aranmaz.

Derneklere üye olması yasaklananlar, Herhangi bir derneğin üyeliğinden, aidat ve katılma paylarını ödememe nedeni dışında, diğer nedenlerle ve özellikle disiplin suçu veya yüz kızartıcı bir suç nedeniyle sürekli olarak çıkarılmış olanlar ile özel kanunlarda aksine hüküm bulunmamak koşulu ile Dernekler Kanunu hükümleri uyarınca bağlı bulundukları kuruluşlardan izin alamayanlar Derneğe üye olamazlar.

Üyelik Türleri

MADDE 5- SAGİYAD Derneği’nin , Asil ve Onursal olmak üzere iki tür üyeliği vardır.

  1. Asil Üye: Dernek üyeliğinin gerektirdiği her türlü yükümlülüğü üstlenmiş ve üyelik haklarından tam olarak yararlanan üyeliktir. Üyelik hakları, gereken koşulları içermek kaydiyle her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmak; üyelik yükümlülükleri ise toplantılara devam etmek, aidatları sürelerinde ödemek, Derneğin toplumdaki olumlu görüntüsünü yansıtacak biçimde davranmak ilkelerini kapsar.
  2. Onursal Üye: Topluma yada derneğin amaç ve hizmet konularına belirli ve önemli büyük hizmet ve yararlılığı bulunanlara, yaptığı başarılı çalışmalar yönünden katkılarını sürdüren kişilere Yönetim Kurulu kararı ile verilen üyeliktir. Onur üyesi derneğin toplantılarına katılmak ve aidat ödememe hakkına sahiptir. Onur üyesinin oy kullanma, herhangi bir yönetim görevi alma ve bunlara seçilme hakkı yoktur. Onursal Üye sayısı Dernek toplam üye sayısının % 10’ unu geçemez.

Üyeliğe Girme

MADDE 6 - SAGİYAD Derneği üyeliğine girmede aşağıdaki kural ve yöntemler uygulanır.

  1. Üyeliğe girme, en az 2 asil yada onur üyesinin çağrısı ve önerisi üzerine, öneri sahibi üyelerin kefilliği ile olabilir.
  2. Üye başvuru formunu doldurarak yönetim kuruluna başvurur.Yönetim kurulu tarafından oluşturulacak bir komitenin yapacağı incelemeler sonucunda üyeliğe başvuran kişiye en geç otuz gün içerisinde kabul veya red kararı yazılı olarak bildirilir.
  3. Üyelik komitesi ile Yönetim kurulunun üyelik isteğini reddetmesi durumunda, karar kesin olup genel kurula itiraz edilebilir..
  4. Üye adayının asil üyeliğinin onanması üzerine kayıt işlemleri tamamlanır, her türlü ödentileri alınır ve ilk toplantıda üyelere takdimi yapılır.
  5. Dernekten geçerli nedenlerle ayrılmış bir üyenin (6) ay içinde yeniden üyeliğe girmesini istemesi durumunda 2.fıkradaki işlemler göz önünde tutulmadan Yönetim kurulunca üyeliğe karar verilir.Ayrılış süresinin (6) ayı aşması durumunda, istekli ayrılmış üye hakkında 2.fıkrası hükümleri yeni üye başvurusu gibi uygulanır.

Üyenin Sorumlulukları

MADDE 7- Üye,

  1. Olağan ve Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarına katılmak,
  2. Aylık yemekli toplantılara katılmak, katılma kurallarına uymak,
  3. Derneğin yaptığı etkinliklere mümkün olduğu kadar katılmak,
  4. Başkanın ve Yönetim Kurulunun kendisine verdiği görevleri yapmak,
  5. Tüzük ve İç Tüzükte öngörülen mali yükümlülükleri yerine getirmek,
  6. Medeni Kanunun ve Dernekler Kanununun yüklediği diğer yükümlülükleri ifa etmek

sorumluluklarını yerine getirir.

Üyelerin Mesleki Sınıflandırması

MADDE 8- Dernek değişik iş ve meslek sahiplerinin bir araya gelmesi amaç edindiğinden, değişik iş kollarından ve sınıflarından üye edinir.

Bu sebeple,

  1. Dernekte herhangi bir meslek veya iş gurubunun hakim olmadığı bir üye yapısı sağlanır.
  2. Derneğin üye sayısı 100 den az olduğunda, aynı sınıflandırmadaki üye sayısı 5 kişiden fazla olamaz.
  3. Derneğin üye sayısı 100 den fazla olduğunda, ayni sınıflandırmadaki üye sayısı dernek toplam üye sayısının yüzde onundan fazla olamaz.
  4. Onur üyeleri bu oranın hesaplanmasında dikkate alınmaz.
  5. Bir üyenin birden fazla mesleğe ve iş sınıfına dahil olması durumunda, her bir sınıf için ayrı ayrı orana dahil edilir. Sınıflandırması değiştiği takdirde, bu sınırlamalar dikkate alınmadan o üyenin yeni sınıfında üyeliğinin devamına karar verilir. Ayrıca mevcut üye yeni bir iş koluna dahil olduğunda %10 luk oran aşılsa bile üyeliğin devamında sakınca yaratmaz.

Üyelikten Ayrılma

MADDE 8- Üyelik, ölüm ve Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı olarak ayrılma isteğini bildirmek koşuluyla sona erer. Ancak, ayrılan üyenin, ayrılacağı tarihine kadar olan tüm ödenti borçlarını ödemesi zorunludur. Aidat yükümlülüğünü yerine getirerek ayrılan üyenin üyelik kaydı Yönetim Kurulu kararı ile silinir.

Üyelikten Çıkarılma

MADDE 9- Üyelikten çıkarılma aşağıdaki nedenlerle yapılır.

  1. Derneklere üye olma hakkını yitirmek ve Ana Tüzük hükümlerine aykırı davranmak,
  2. Özürsüz olarak çalışma ve toplantılardan uzak kalmak; verilen görevleri yapmamak, görev almaktan kaçınmak ve böylece derneğin yaşamasına ve amacına ilgisizlik göstermek,
  3. İnanılır ve belirli bir özür bildirmeden, bir çalışma dönemi içinde 6 Yemekli Toplantıya üst üste katılmamak,
  4. Genel Sekreterin altmış gün ödeme süreli bildirisine rağmen ödenti borçlarını ödememek,
  5. Özel ya da iş yaşantısındaki tutumu ve davranışı ile amaç ve derneğin amaçlarına aykırı hareketi ya da kişiliğinde derneğin onurunu zedeleyici kanaatinin saptanması.

Üyelikten çıkarılma kararı, üyenin disiplin kuruluna sevkinden sonra, disiplin kurulu tarafından üyenin savunmasının alınması ve rapor haline getirilerek Yönetim Kuruluna sevkini müteakip, yönetim kurulu toplantısında alınacak olumsuz gizli oy çoğunluğu ile verilir. Üyenin Genel Kurula karşı itiraz hakkı olup itiraz üzerine alınacak karara kadar hak ve yükümlülükleri devam eder.

Sorumluluk ve asillik

MADDE 10- Üyeler yasalara, Atatürk ilkelerine, dernek amaç ve hizmet konularına, dernek Tüzük ve Yönetmeliklerine bağlı kalmak, mümkün olan tüm yemekli toplantılara katılmak, görev üstlenmek, çalışmalarda asil olmak ve aidatlarını sürelerinde ödemek, özel ya da iş yaşantısında tutum ve düşünceleri ile saygınlığını kanıtlamak, insanlara sevgi ve anlayışla davranmakla sorumludurlar. Bu nitelikler aynı zamanda üyenin asilliğini kanıtlar.

BÖLÜM 3 - Organlar, görev ve yetkileri

Organlar

MADDE 11- Dernek yetkili organları aşağıda gösterilmiştir.

a)Genel Kurul
b)Yönetim Kurulu

c) Denetleme Kurulu

d) Disiplin Kurulu

Yukarıda belirtilen zorunlu organların görev ve yetkileri seçimlik başka bir organa devredilemez. Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Genel Kurula karşı sorumludur.

Genel Kurul

MADDE 12- SAGİYAD Derneği Genel Kurulu, her iki yılda bir Ocak ayında Seçimli Olağan Genel Kurul ve her yıl Ocak ayında Mali Genel Kurul Asil ve Onursal Üyelerin katılması ile toplanır.

Genel Kurula çağrı yöntemleri

MADDE 13-SAGİYAD Derneği Genel Kurulunu toplantıya çağrıda , aşağıda gösterilen yöntemler uygulanır.

a)Yönetim Kurulu 11.madde gereğince Genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin tüm ödenti borçlarının en geç Genel Kurul toplantı gününde ödenmesi için borçlu üyelere uyarıda bulunur. Ödenti borcu bulunan üyeler Genel Kurul toplantısına katılamazlar, seçme ve seçilme hakkına sahip olamazlar.
b) Toplantıya çağrı usulü ve toplantının ertelenmesine ilişkin konular, Dernekler Yönetmeliği hükümleri uyarınca düzenlenir.
c)İkinci toplantı, yeter sayı aranmaksızın hazır bulunan üyelerle açılır ve Genel Kurul çalışmalarına başlar. Ancak katılan üye sayısı Yönetim ile Denetim Kurulu asıl üye sayıları toplamının iki katından aşağı olamaz.
ç)Toplantı, çoğunluk sağlanamaması dışında başka bir nedenle geri bırakıldığı taktirde toplantı gününden en az (15) gün önceden geri bırakılma nedenleri de belirtilerek toplantının günü, saati, yeri ve gündemi yazılı olarak üyelere duyurulur.
Ertelenen toplantının geri bırakılma tarihinden başlamak üzere en geç 60 gün içinde yapılması zorunludur.
d)Genel Kurul toplantısı birden çok kez geri bırakılamaz.

Genel Kurul toplantı yöntemleri

MADDE 14-Genel Kurul toplantısında aşağıda gösterilen kural ve yöntemler uygulanır.

a)Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen üyeler listesindeki adları karşısına imza koyarak toplantıya girerler. İmzalanan üye listesine göre Genel Kurula katılan üyeler sayısı ile toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı bir tutanakla saptanır.
b)Genel Kurul, Sekreterin çoğunluğun sağlandığını belirten tutanağı açıklamasından sonra Yönetim Kurulu Başkanı ya da Başkan Vekili tarafından açılır. Başkanlık Divanı için, bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir Sekreter seçilir.
c) Genel kurulda gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak hazır bulunan üyelerin en az 1/10 u tarafından yazılı olarak görüşülmesi istenen maddelerin gündeme konulması zorunludur.
ç) Her Asil Üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır ve oyunu kendisi kullanmak zorundadır. Üyeler, Dernek ile kendisi, eşi, üstsoyu ve altsoyu arasındaki bir hukuki işlem ya da uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlarda oy kullanamaz.
d)Genel Kurulda karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur.
e) Genel Kurulu izleyen otuz gün içinde Yönetim ve Denetim Kurulu ile Derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeler listesi mülki idare amirliğine bildirilir.

Olağanüstü Genel Kurul

MADDE 15-Olağanüstü Genel Kurul aşağıdaki durumlarda Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağırılır.

a)Üye sayısının 1/5 inin aynı konu için yapacakları yazılı başvuru,
b)Yönetim kurulunun genel konularla ilgili olarak yarıdan bir fazla oy çoğunluk kararı
c) Denetleme Kurulunun hesap ve işlemlerle ilgili olarak oybirliği kararı.

Olağanüstü Genel Kurul toplantısı olağan Genel Kurul toplantılarında ki kural ve yöntemlere uyularak yapılır. Ancak zorunluluk olmadıkça seçim ile bütçe ve bilançoya ilişkin Olağan Genel Kurul gündem maddeleri olağanüstü Genel Kurulda görüşülemez.

Genel Kurulun görev ve yetkileri

MADDE 16-Genel Kurul SAGİYAD Derneğinin en yetkili karar organı olup görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

  • Türk yasaları ile SAGİYAD Tüzük ve Yönetmelikleri hükümlerine ile amaç ve hizmet konularına uygun kararlar almak,
  • Organlar ile üyelerin istek ve önerilerini karara bağlamak; üyelikten çıkarılanların Yönetim Kurulu kararlarına karşı itirazları hakkında karar vermek,
  • Seçimli Olağan Genel Kurul toplantısında gelecek dönem çalışma programını ve bütçesini onaylamak; aday saptama işlemlerine uygun olarak Yönetim Kurulu Başkanı ile diğer görevlilerin asıl ve yedek üyelerini; Denetleme Kurulu asıl ve yedek üyelerini seçmek; haklı nedenlerle her zaman Yönetim ve Denetleme Kurulu ile diğer organlardaki üyeleri görevden almak ve yerlerine seçim yapmak,
  • Mali Genel Kurul toplantısında derneğin sona eren çalışma dönemine ilişkin hizmet raporunu; bilanço ve gelir gider çizelgelerini; Denetleme Kurulunun Raporlarını görüşmek, Yönetim kurulunun aklanması hakkında karar vermek,
  • Derneğin Tüzük ve Yönetmeliklerini değişiklik önerilerini görüşüp onaylamak.
  • Derneğe taşınmaz mal alınması ya da satılması konularında Yönetim Kuruluna yetki vermek.
  • Derneğin uluslararası işbirliğinde bulunma, kurulmuş ya da kurulacak federasyonlara kurucu üye ya da üye olarak katılma ya da ayrılma konularında karar vermek,
  • Derneğin dağılmasına ve mal varlığının dağılmasına karar vermek,
  • Yasalar ile SAGİYAD Derneği Tüzük ve Yönetmeliklerinde belirtilen görevleri yapmak, yetkileri kullanmak.

Başkan

MADDE 17- Başkan SAGİYAD Derneği’nin temsilcisi ve yetkili yöneticisi olup Genel Kurulda seçilir ve iki yıl süre ile görev yapar.

Başkanın Görev ve Yetkileri

MADDE 18- Başkanın görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

  1. Derneği ve Yönetim Kurulunu temsil etmek
  2. Yönetim Kurulu gündemini saptamak, üyelerini toplantıya çağırmak ve çalışmalarını yönetmek,
  3. Derneğin yönetim ve hizmet çalışmalarına öncelik ve asillik kazandırmak,
  4. Dernek tüzük ve yönetmeliklerinde belirtilen görevleri yapmak, yetkileri kullanmak,
  5. Yetkili kuruluşlar ile Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
  6. Dernek üyeleri arasında dostluk, arkadaşlık ve karşılıklı anlayışı özendirmek,
  7. Genel Kurulda seçilen yönetim ve denetleme kurulları ile diğer organların üyeleri ve yedeklerinin ad, baba adı, doğum yeri ve tarihi, meslek ve konutlarını yörenin en büyük amirine, seçimi izleyen (30) gün içinde yazı ile bildirmek,
  8. Çalışma döneminin sonunda, Derneğin yönetim ve mali konularla ilgili belge, defter ve dosyaları ile varlıklarını yeni Çalışma Dönemi Yönetim Kurulu’na tam ve eksiksiz olarak süresinde devredilmesine aracı ve yardımcı olmak,

Yönetim Kurulu

MADDE 19- SAGİYAD Derneğinin yetkili yönetim organı bulunan Yönetim Kurulunun oluşum biçimi ve çalışma ilkeleri aşağıda gösterilmiştir.

  1. Yönetim Kurulu, Genel Kurulda, tek aday olması durumunda açık ya da birden fazla aday olması durumunda gizli oyla seçilen Başkan, Genel Sekreter, Sayman ile ve görevleri Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek 6 yönetim kurulu üyesinden oluşur
  2. Yönetim Kurulunun dokuz yedek üyesi olup Genel Kurulda ayrıca seçilirler.Yönetim Kurulu asil üyelerinin ayrılmaları durumunda, sırada bulunan yedek üyeler bir hafta içinde Yönetim Kurulu asıl üyeliğine çağrılırlar. Yönetim Kurulu üye sayısının bu biçimde tamamlanmasından sonra boş kalan görevlere seçim yapılır.
  3. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse yeniden Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi için bir ay içinde Genel Kurul olağan üstü olarak toplantıya çağrılır.
  4. Yönetim Kurulu iki yıl süre ile görev yapar.
  5. Yönetim Kurulu her ay en az iki kez toplanır. Gereğinde Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantı yapabilir. Yönetim kurulu toplantıları iptal edebilir
  6. Yönetim Kurulunun toplantı ve karar yeter sayısı Yönetim Kurulu sayısının yarısından fazlasıdır.

Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri

MADDE 20- Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

  1. Derneğin amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek, Genel Kurul kararlarını uygulamak.
  2. Türk yasaları ve dernek tüzük ve yönetmeliklerinde belirtilen görevleri yapmak, yetkileri kullanmak.
  3. SAGİYAD Derneğini başkanı aracılığı ile temsil etmek ya da bu konuda Kurulun diğer üyelerine yetki vermek. Başkan ya da Kurul üyelerinin öneri ve istekleri hakkında kararlar almak.
  4. Başkanın veya Yönetim Kurulu üyelerinden ikisinin önerisi üzerine, üyelik nitelik ve koşullarını yitiren, amaçlardan uzaklaşan ve bu suretle 8. Madde hükümlerine aykırılığı saptanan üyelerin Dernekden çıkarılmalarına karar vermek.

  1. Gelecek çalışma dönemi hizmet programı ve bütçesi ile geçen Çalışma dönemi çalışma raporu bilanço ve gelir- gider çizelgelerini hazırlamak.
  2. Derneğin bütçesini uygulamak ve Denetleme Kurulu Önerileri yönünde önlemler almak.
  3. Genel Kurul toplantılarının gün, saat ve yeri ile gündemlerini saptamak; Komite Başkanlarının çalışma ve Önerileri hakkında kararlar almak.
  4. Tüzük ve Yönetmelikler ile değişiklik tasarıları hazırlamak ve Genel Kurulun onayına sunmak.
  5. Derneğin yönetsel ve mali işlerini yürütecek personeli atamak ve görevlerine son vermek.
  6. Derneğin faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarına ilişkin olarak düzenlenen beyannameyi her yıl Nisan ayı sonuna kadar en büyük mülki amirliğe vermek ve Genel Kurulda alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere duyurmak.


İç Denetim

MADDE 21- SAGİYAD Derneği, her türlü denetime açık olduğu gibi Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu yapılan ya da yapılamayan çalışmaları ve uygulamaları, iç kontrol sisteminin bütünlüğünü göz önünde bulundurarak işlevlerin asilliği ve verimliliği, mali raporlama sisteminin güvenilirliliği, yasa ve düzenlemelere uygunluk açısından inceler, değerlendirir ve denetim sonuçları yetkisine giren organlar tarafından gereken kararlar alınmak suretiyle iç denetimin gerekleri yerine getirilir. Gerekirse, bağımsız denetim kuruluşlarına iç denetim yaptırılabilir.

Denetleme Kurulu

MADDE 22 – SAGİYAD Derneğinin yetkili denetim organı bulunan Denetleme Kurulu üç asil ve üç yedek üyeden oluşur.Kurul ilk toplantısında bir Başkan,bir Raportör seçer ve en az üç ayda bir toplanır. Denetleme Kurulunun toplantısı ve karar yeter sayısı (2) olup görevleri ile yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

a). Derneğin Ana Tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini araştırmak ve incelemek,
b) Derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgelerinin yasalar ile Ana Tüzüğe uygun olarak tutulup tutulmadığını araştırmak ve incelemek,
c) Yönetim Kurulunca hazırlanan çalışma dönemi programı ile bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerinin görüşüleceği toplantıda hazır bulunmak,
ç) Yönetim Kurulunca hazırlanan geçen çalışma dönemi çalışma raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini incelemek,
d) Denetim Kurulu yukarıda belirtilen inceleme ve araştırmalarını, bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetim sonuçlarını birer raporla Yönetim Kurulu ile Genel Kurula sunar.

Disiplin Kurulu

MADDE 23- Disiplin Kurulu, Genel Kurulca dernek asil üyeleri arasından seçilecek üç asil ve üç yedek üyeden oluşur. Kurul, Yönetim Kurulu tarafından tüzüğün 9. maddesinde sayılan eylemleri bulunan üyelerin durumlarının incelenmesi için kendisinden istenen görüşü üyeyi de Kurula davet ederek inceler ve üyenin savunmasını alır. Görüşünü raporla Yönetim Kuruluna sunar. Kararları tavsiye niteliğindedir.

Onursal Başkan

MADDE 24- SAGİYAD Derneğinin kuruluş aşamasında yaptıkları özverili çalışmalar, katkıları ve emekleri göz önünde bulundurularak Sayın Hıfzı Kuruşa ve Sayın Ufuk Bayraktar’a derneğin onursal başkanlığı layık görülmüştür. Dernek ayrıca, devlet, hükümet, bürokrasi, siyaset, Üniversiteler, medya, diğer sivil toplum kuruluşları nezdinde güçlü bir şekilde temsil edebilecek; bu çevrelerle Dernek arasındaki diyalog, müşterek çalışma ve işbirliği konularında büyük ve faydalı katkılarda bulunabileceğine inanılan benzer Derneklerde en az bir dönem Başkanlık yapmış veya devlette müsteşarlık ve daha üst kademelerde görev almış, bilgi ve tecrübe sahibi kişiler arasından, Genel Kurula yapılan teklif ve Genel Kurulun kararıyla “ONURSAL BAŞKAN” seçebilir. Yönetim Kurulu kararıyla veya en az yirmi delegenin imzalı teklifiyle Genel Kurula sunulan Teklif, hazirunun en az 2/3 çoğunluğu ile kabul edilir.

Onursal Başkanın Görev ve Yetkileri

MADDE 25- Onursal Başkanlar

  1. Tüm yemekli toplantı ve faaliyetlerden haberdar edilir.
  2. Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir, ancak alınacak kararlarda oy hakkı yoktur.
  3. Yönetim Kurulu ile işbirliği ve dayanışma içinde çalışır.

Genel Toplantılar ve Çalışma Komiteleri

MADDE 26- SAGİYAD Derneğinin tamamlayıcı oluşumları Genel Toplantı ile Komiteler olup çalışma yöntemleri ve görevleri aşağıda gösterilmiştir.

  1. Genel Toplantılar: Üyeler arasında yakınlık ve arkadaşlığı sağlamak, toplum ve derneğin hizmet konularını görüşmek, aktüel ve ilginç konularda yetkililerin konuşmalarını dinlemek,derneğin asillik ve canlılığını sürdürmek amacıyla her ay düzenlenen ve tüm üyeler ile konukların katıldığı yemekli toplantılardır. Genel toplantılar toplantıya elverişli, düzenli ve olanaklı yerlerde düzenlenir. Genel toplantıların, üyelerin kaynaşmasına, ilginç konularla aydınlanmasına ve günlük sıkıntıların giderilmesine olanak sağlayacak düzeyde yapılmasına özen gösterilir. Kuruluş yıldönümleri, törenler, kutlamalar ve eğlence Genel Toplantıları eşlerle birlikte yapılır.
  2. Çalışma Komiteleri: İlişkin bulundukları konularda yada Başkan ile Yönetim Kurulunun görev olarak verdikleri konularda çalışmalar yaparak derneğin çabalarının sürdürülmesini ve projelerin hazırlanıp uygulanmasında asil görevleri üstlenen çalışma gruplarıdır. Çalışma Komitelerinin türleri, sayıları ile Başkan ve üyeleri her yıl Yönetim Kurulu tarafından saptanır. Komitelerin Başkan ve üyeleri Yönetim Kurulu Başkanının kararı ile isteklerine göre seçilir.

BÖLÜM 4- Mali Hükümler

Derneğinin Gelir Kaynakları

MADDE 27- SAGİYAD derneğinin gelir kaynakları aşağıda gösterilmiştir.

a) Giriş Aidatı: Bir defaya özgü olmak üzere üyeliğe kabul edilen yeni üyeler için, öngörülen tutardır. Dernek giriş aidatı 500,00.-TL (Beşyüztürklirası)’dır.
b) Aylık Aidat: Üyeler için her çalışma dönemi bütçesinde öngörülen ve üyeliğin devamı süresince aylık olarak ödenmesi zorunlu tutardır. İlk genel kurul zamanına kadar 100,00.-TL(Yüztürklirası)’dir.
c) Malvarlığı Gelirleri: Derneğin taşınır ve taşınmaz malları ile haklarının işletilmesinden ya da kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile menkul değerler gelirleri.
d) Diğer Gelirler: Her türlü yayın ve piyango satışları ile toplantı, fuar, gösteri, konser, spor yarışmaları ve benzeri düzenlemelerden elde edilen gelirler ile iktisadi işletme gelirleri.

e) Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar, ile organizasyonlar ile ilgili üyeler ve dışarıdan alınacak sponsorluk bağışları.

Gelir ve giderlerde usul ile dernek defterleri

MADDE 28 – SAGİYAD Derneği gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont ya da hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Alındı belgeleri ve harcama belgelerinin saklama süresi beş yıldır.
Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri Yönetim Kurulu kararı ile bastırılır. Alındı belgelerinin biçimi, bastırılması, onaylanması ve kullanılması ile dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak yetki belgesine ilişkin hususlar, Kanun gereğince çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir.
Dernek gelirlerini toplayacak kişiler Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.
Dernek tarafından tutulacak defter ve kayıtlar ile ilgili usul ve esaslar Kanun gereğince çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre düzenlenir ve defterler mülki idare amirliğinde ya da noterde onaylattırılır.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak mal ve hizmet teslimleri ise “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Yurt dışından yardım alınması

MADDE 29 – SAGİYAD Derneği mülkî idare amirliğine önceden bildirimde bulunmak şartıyla yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan aynî ve nakdî yardım alabilir. Bildirimin biçimi ve içeriği Kanun gereğince çıkarılacak yönetmelikte düzenlenir. Nakdî yardımların bankalar aracılığıyla alınması zorunludur.

Derneğin borçlanma biçimleri

MADDE 30 - Dernek, Genel Kurulun onayı ve Yönetim Kurulunun kararı gereğince, amaç ve çalışma konularının gerçekleşmesine yönelik olmak ya da mali kaynak sağlama maksadıyla, gelirlerine göre ödeyebilmek koşuluyla borçlanabilir.

VII – BÖLÜM - Genel Hükümler

Ana Tüzük değişikliği

MADDE 31 – SAGİYAD Derneği Ana Tüzüğü, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katıldığı toplantıda ya da çoğunluğun sağlanamaması durumunda ikinci toplantıda katılan üyelerin, 2/3 çoğunluk oyu ile değiştirilebilir. Ancak ikinci toplantıya Yönetim ve Denetim Kurulu asil üyelerinin en az iki katı kadar üyenin katılması zorunludur.

Derneğin dağılması

MADDE 32 – SAGİYAD Derneği, özellikle dağıtılma için çağrılmış bulunan Genel Kurulda, Genel Kurula katılma hakkına sahip üyelerin en az (2/3) ünün hazır bulunacağı toplantıya katılan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu ile dağıtılabilir.

İlk toplantıda (2/3) çoğunluk hazır bulunamadığı takdirde ikinci kez toplanmak üzere Genel Kurul üyeleri toplantıya çağrılır. Ancak ikinci toplantıya Yönetim ve Denetim Kurulu asil üyelerinin en az iki katı kadar üyenin katılması ve dağıtılma kararının, hazır bulunan üyelerin (2/3) oy çoğunluğu ile alınması zorunludur.

Derneğin dağıtılması, Yönetim Kurulu tarafından (5) gün içinde yörenin mülki idare amirliğine bildirilir.
Dağıtılma, Dağıtma Kurulu olarak Yönetim Kurulu tarafından yapılır ve dağıtma bilançosu gereği çıkacak malvarlığı Genel Kurul kararıyla amacına uygun başka bir dernek veya kuruluşa devredilir..

Hüküm eksikliği
MADDE 33- SAGİYAD derneği Ana Tüzüğünde hüküm eksikliğinin bulunması durumunda Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu ve Dernekler Yönetmeliği, ile diğer mevzuatların dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Kurucular
MADDE 34 – SAGİYAD Derneği Kurucu üyelerinin ad ve soyadları ile meslek ya da işleri, uyrukları ve yerleşim yerleri aşağıda gösterilmiştir.

İSMAİL ÖZDEMİROĞLU SANAYİCİ TC ANKARA

SERHAT İPEK SİGORTA BROKERİ TC ANKARA

VELİ ŞAHİN İŞ ADAMI TC ANKARA

AHMET TANER TEZEL MÜTEAHHİT TC ANKARA

BURAK PAMUK TÜCCAR TC ANKARA

OKAY AKARTEPE İŞ ADAMI TC ANKARA

HÜSEYİN DENİZ EROĞLU MALİ MÜŞAVİR TC ANKARA

GÜLDER BAŞER TÜCCAR TC ANKARA

ATIF BALTACI SİGORTA ACENTESİ TC ANKARA

MEHMET ÖZBEY İŞ ADAMI TC ANKARA

AŞKIN DEMİR AVUKAT TC ANKARA

GEÇİCİ MADDE – İlk Genel Kurulda dernek organları oluşturulana kadar derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan Geçici Yönetim Kurulu Üyeleri aşağıda belirtilmiştir.

Yönetim Kurulu Başkanı : İSMAİL ÖZDEMİROĞLU

Başkan Vekili : VELİ ŞAHİN

Başkan Yardımcısı : GÜLDER BAŞER

Genel Sekreter : OKAY AKARTEPE

Sayman : HÜSEYİN DENİZ EROĞLU

STK ve Parlementodan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi : AHMET TANER TEZEL

Kobi ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi : MEHMET ÖZBEY

Üyelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi : SERHAT İPEK

Organizasyonlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi : BURAK PAMUK

Bu tüzük 34(Otuzdört) madde ve 1(Bir) geçici maddeden ibarettir.